Aquest mes d'agost, cada diumenge a les 7 de la tarde hi ha a Areny una visita guiada teatralitzada. Aquest visita és dins d'un projecte de la Comarca de la Ribagorça amb col·laboració amb els Ajuntaments i a més d'Areny es fan altres dies a Graus, Benasc i Benavarri i està realitzada per la companyia teatral Sybaa vinculada a la grausina Elia Lozano. A Areny es vol recrear el segle XI, a Benavarri el XV, a Benasc la vincukació de la vila amb les muntanyes i a Graus diversos personatges fins arribar a Joaquín Costa "El lleó de Graus" que aquest any es commenora el centenari de la seva mort. Aquesta és una bona iniciativa comarcal que vol donar a conèixer diferents aspectes i personatges d'aquestes localitats, com són el llegat medieval, el llegat natural o el patrimoni històric-artístic. Aquesta és una molt bona iniciativa comarcal que vol atreure turisme, promocionar el poble i donar a conèixer el seu patrimoni històric-artístic, i que com a ciutadà s'ha de valorar i donar suport i més encara quan aquesta ha escollit a Areny entre les quatre localitats on es realitzen.
Com a ciutadà s'ha de felicitar per la inciativa, per tenir en compte a Areny i animar a que Areny sigui un altre referent més dins de la comarca i que aquesta no s'oblidi de la zona més oriental, com a vegades succeeix. Per aquest cantó la enhorabona per una iniciativa com aquesta que preten conèixer millor el patrimoni històric-artístic, al mateix temps que la dinamitzaciño turística i cultural de la vila.
Ara bé, com a historiador, no puc mostrar aquesta mateixa alegria davant una obra massa comarcal i genèrica i molt poc local, i que a més falsifica la història d'Areny..... Es pot comprendre que una obra teatral o literària tingui certes llicències, però d'alli a canviar el curs de la història això no es pot ni comprendre ni permetre, i més encara quan són les institucions de tots qui promouen aquestes inciatives.
Amb aquesta producció es pretén divulgar el patrimoni històric-artístic d'Areny, divulgar la seva història i també falsificar-la per a que quede millor als ulls del segle XXI. I per què dic que gràcies a l'Ajuntament i a la Comarca ens falsifiquen el nostre passat?.
En primer lloc pel títol i el contex històric escollit... a Areny al segle XI, i en concret 1040... Donde cuentan los orígenes del Condado de Ribagorza.
Per què1040? orígens del Comtat Independent de la Ribagorça, serà del Regne de Sobrarb-Ribagorça, gorvernat per Gonçal I, germà de Ramir I, 3 anys abans del seu assassinat i de l0annexió del Sobrarb i la Ribagorça al Regne d'Aragó.
El Comtat de la Ribagorça és molt més antic,és del segle IX, primer depenent dels Comtes de Tolosa i al 872 independent i era Comtat de Pallars-Ribagorça.
Ens parlen dels Comtes Unifred i d'Isarn que va morir al 1003 a les portes de Montsó, però s'obliden aquesta la familia comtal ribagorçano-pallaressa, va dividir els seus dominis entre el 910 i el 920 i que la Vall de la Noguera Ribagorça, entre el 920 i el 976 va tenir un Comtat Ribagorça Oriental propi amb dos comtes: Guillem I i Miró I.governant des del Castell d'Orrit, seu de l'anomenat antigament "pagus orritensis."
Per què 1040?. Comtat de Ribagorça?. Es tornar a falsificar la història al vincular Areny de Noguera al Comtat de la Ribagorça al 1040, perquè Areny i Montanyana en aquesta època no eren ribagorçanes, eren del Comtat del Pallars Jussà, des de 1006 fins a la propera restauració del Comtat de Ribagorça dins del Regne d'Aragó, al 1322!!. I és precissament en aquesta època, al primer terç del segle XI. que amb el comtal quan Areny, dins del Comtat del Pallars Jussà, aconssegueix ser el centre neuràlgic de la Vall en detriment del decadent Orrit que ho havia estat en els darrers cinc segles i a més el castlà d'Areny-Orrit dins del Comtat pallarès escriu en la llengua que parla el poble: en català per primer cop a la història.
Els espais escollits per a una representació sobre el segle XI són la Plaça de l'Èsglésia que és l'Eixample d'Areny del segle XVIII; la Plaça Major, datada entre els segle XIII i XIV i la Font Vella, datada al 1907.
Referències al poble poques i als seus personatges menys, referències a les cases fortes ribagorçanes, fins i tot de la Vall de Castanesa, però d'Areny POC; referències al Camí de Sant Jaume de Compostela,a pestes, castells, monestirs i esglèsies, i fins i tot Alaó, però d'Areny POC. A Areny tenim un Castell, amb tombes del segle VII i documentat al 823, l'orígen del poble era al Castell que ja hi havia una primitiva esglèsia dedicada a Sant Martí (segle X), i que posteriorment es va fer la de Sant Martí i la Santa Creu (s.XII), a Areny, a la Plaça Major hi havia la Capella de Santa Elena (segle XIII), cases senyorials, fins i tot Governador del Castell, i l'Hospital o la Plaça La Creu amb el Monument als morts de la Guerra de Successió.
De figures com Radolf Oriol, castlà d'Areny i Orrit que entre el 1028 i 1047 és el protagonista del primer document en llengua catalana, res de res, d'Arnau Mir de Tost, dels Erill, i posterioment de de Pedro de Gervás de Las Heras,o les vinculacions de la vila amb Pere Garcia de Benavarri o Sant Josep de Calassanç o el convent dels Carmelites, res de res.
El pa que porta el pelegrí és el nexe que conecta els tres espais i els tres ambients i acaba amb el pa i els llencols recordant els morts 90 arenyencs morts a la Guerra de Successió i els pans reials del segle XVIII.Magnífic final!!!.
En definitiva, aquest és un bon projecte no sols per la promoció turística i cultural de la vila d'Areny, també per a recuperar la nostra memòria històrica en un territori caracteritzat per la seva desmemòria, pero recuperar o divulgar i popularitzar no ha de comportar vulgaritzar i falsificar la història i el passat d'un territori i el rigor científic i la recerca no estàn barallats amb la promoció turística i al recreació teatral.