31 de juliol del 2011

Falfisiquen la història d'Areny?

Aquest mes d'agost, cada diumenge a les 7 de la tarde hi ha a Areny una visita guiada teatralitzada. Aquest visita és dins d'un projecte de la Comarca de la Ribagorça amb col·laboració amb els Ajuntaments i a més d'Areny es fan altres dies a Graus, Benasc i Benavarri i està realitzada per la companyia teatral Sybaa vinculada a la grausina Elia Lozano. A Areny es vol recrear el segle XI, a Benavarri el XV, a Benasc la vincukació de la vila amb les muntanyes i a Graus diversos personatges fins arribar a Joaquín Costa "El lleó de Graus" que aquest any es commenora el centenari de la seva mort. Aquesta és una bona iniciativa comarcal que vol donar a conèixer diferents aspectes i personatges d'aquestes localitats, com són el llegat medieval, el llegat natural o el patrimoni històric-artístic. Aquesta és una molt bona iniciativa comarcal que vol atreure turisme, promocionar el poble i donar a conèixer el seu patrimoni històric-artístic, i que com a ciutadà s'ha de valorar i donar suport i més encara quan aquesta ha escollit a Areny entre les quatre localitats on es realitzen.
Com a ciutadà s'ha de felicitar per la inciativa, per tenir en compte a Areny i animar a que Areny sigui un altre referent més dins de la comarca i que aquesta no s'oblidi de la zona més oriental, com a vegades succeeix. Per aquest cantó la enhorabona per una iniciativa com aquesta que preten conèixer millor el patrimoni històric-artístic, al mateix temps que la dinamitzaciño turística i cultural de la vila.
Ara bé, com a historiador, no puc mostrar aquesta mateixa alegria davant una obra massa comarcal i genèrica i molt poc local, i que a més falsifica la història d'Areny..... Es pot comprendre que una obra teatral o literària tingui certes llicències, però d'alli a canviar el curs de la història això no es pot ni comprendre ni permetre, i més encara quan són les institucions de tots qui promouen aquestes inciatives.
Amb aquesta producció es pretén divulgar el patrimoni històric-artístic d'Areny, divulgar la seva història i també falsificar-la per a que quede millor als ulls del segle XXI. I per què dic que gràcies a l'Ajuntament i a la Comarca ens falsifiquen el nostre passat?.
                                                                                                                                                                              En primer lloc pel títol i el contex històric escollit... a Areny al segle XI, i en concret 1040... Donde cuentan los orígenes del Condado de Ribagorza.
Per què1040? orígens del Comtat Independent de la Ribagorça, serà del Regne de Sobrarb-Ribagorça, gorvernat per Gonçal I, germà de Ramir I,  3 anys abans del seu assassinat i de l0annexió del Sobrarb i la Ribagorça al Regne d'Aragó.
El Comtat de la Ribagorça és molt més antic,és del segle IX, primer depenent dels Comtes de Tolosa i al 872 independent i era Comtat de Pallars-Ribagorça.
Ens parlen dels Comtes Unifred i d'Isarn que va morir al 1003 a les portes de Montsó, però s'obliden aquesta la familia comtal ribagorçano-pallaressa, va dividir els seus dominis entre el 910 i el 920  i que la Vall de la Noguera Ribagorça, entre el 920 i el 976 va tenir un Comtat Ribagorça Oriental propi amb dos comtes: Guillem I i Miró I.governant des del Castell d'Orrit, seu de l'anomenat antigament "pagus orritensis."
 Per què 1040?. Comtat de Ribagorça?. Es tornar a falsificar la història  al vincular Areny de Noguera al Comtat de la Ribagorça al 1040, perquè Areny i Montanyana en aquesta època no eren ribagorçanes, eren del Comtat del Pallars Jussà, des de 1006 fins a la propera restauració del Comtat de Ribagorça dins del Regne d'Aragó, al 1322!!. I és precissament en aquesta època, al primer terç del segle XI. que amb el comtal  quan Areny, dins del Comtat del Pallars Jussà,  aconssegueix ser el centre neuràlgic de la Vall en detriment del decadent Orrit que ho havia estat en els darrers cinc segles i a més el castlà d'Areny-Orrit dins del Comtat pallarès escriu en la llengua que parla el poble: en català per primer cop a la història.
                                                    
Els espais escollits per a una representació sobre el segle XI són la Plaça de l'Èsglésia que és l'Eixample d'Areny del segle XVIII; la Plaça Major, datada entre els segle XIII i XIV i la Font Vella, datada al 1907.
Referències al poble poques i als seus personatges menys, referències a les cases fortes ribagorçanes, fins i tot de la Vall de Castanesa, però d'Areny POC; referències al Camí de Sant Jaume de Compostela,a  pestes, castells, monestirs i esglèsies, i fins i tot Alaó, però d'Areny POC. A Areny tenim un Castell, amb tombes del segle VII i documentat al 823, l'orígen del poble era al Castell que ja hi havia una primitiva esglèsia  dedicada a Sant Martí (segle X), i que posteriorment es va fer la de Sant Martí i la Santa Creu (s.XII), a Areny, a la Plaça Major hi havia la Capella de Santa Elena (segle XIII), cases senyorials, fins i tot Governador del Castell, i l'Hospital o la Plaça La Creu amb el Monument als morts de la Guerra de Successió.
De figures com Radolf Oriol, castlà d'Areny i Orrit que entre el 1028  i 1047 és el protagonista del primer document en llengua catalana, res de res, d'Arnau Mir de Tost, dels Erill, i posterioment de   de Pedro de Gervás de Las Heras,o les vinculacions de la vila amb Pere Garcia de Benavarri o Sant Josep de Calassanç o el convent dels Carmelites, res de res. 
 El pa que porta el pelegrí és el nexe que conecta els tres espais i els tres ambients i acaba amb el pa i els llencols recordant els morts 90 arenyencs morts a la  Guerra de Successió i els pans reials del segle XVIII.Magnífic final!!!. 
En definitiva, aquest és un bon projecte no sols per la promoció turística i cultural de la vila d'Areny, també per a recuperar la nostra memòria històrica en un territori caracteritzat per la seva desmemòria, pero recuperar o divulgar i popularitzar no ha de comportar vulgaritzar i falsificar la història i el passat d'un territori i el rigor científic i la recerca no estàn barallats amb la promoció turística i al recreació teatral.

18 de juliol del 2011

La Comarca de la Ribagorça s' oblida del Castell d'Areny

La Ribagorza...es Cultura, aquest es el títol del darrer llibret de promoció turística de la Comarca de la Ribagorça.
La Ribagorza...es Cultura? o IN-Cultura?. Veient el llibret comarcal  al bloc d'Areny de  Noguera que a l'hora de promocionar turísticament els castells de la Comarca s'obliden del Castell d'Areny de Noguera/Arén crec que l'afirmació IN-Cultura descriu millor a la Comarca que la de Cultura al oblidar-se que a Areny de Noguera hi ha un Castell que es considerat com el primer castell documentat del Comtat de la Ribagorça (823). I no parlo dels altres castells: Betesa, Cornudella, Iscles, Soperuny i Pedrós, aquest darrer sense localitazar.
 És curiós que aquest castell recentment es va excavar i recuperar dins del Projecte Comarcal "Ribagorza, Año Mil", amb restes que ens traslladen al segle VII, un cop més sigui oblidat, precisament per un dels autors del mateix projecte i no es promociona turísticament per la Comarca.
A aquestes dates el llibret turístic i la campanya d'estiu ja ha començat i aquest error ja és irreparable. Ara sols s'ha d'esperar que la propera edició siguin rectificats aquests errors i que el patrimoni històric-artístic i la promoció turística d'Areny sigui similar a la de la resta de localitats ribagorçanes, però són ja moltes les vegades, massa vegades, que el nom d'Areny no pinta ni al mapa.


13 de juliol del 2011

L'Ajuntament de Sopeira desallotja a l'Associació de Santorens

http://areny-noguera.blogspot.com/2011/07/lajuntament-de-sopeira-desallotja.html
COMUNICAT DE L'ASSOCIACIÓ CULTURAL SAN SALVADOR DE SANTORENS

L'Associació Cultural San Salvador de Santorens és una associació sense ànim de lucre amb més 30 anys d'història.

Entre les seves comeses està el vetllar per aquells serveis propis d'una comunitat d'escassa població permanent, Santorens compta amb escassament 20 persones que habiten tot l'any en el municipi, el qual pertany des de l'any 1970 a l'Ajuntament de Sopeira. No obstant la, Associació Cultural San Salvador de Santorens, compte actualment amb una mica més de 130 socis, entre els quals es troben alguns dels habitants permanents, si bé la gran majoria són aquells que en el seu moment per qüestió d'estudis van abandonar Santorens, desplaçant-se prioritàriament a Barcelona, però també a Lleida i Zaragoza.

Afortunadament, aquells que en el seu moment van abandonar el poble, van tornar a ell, van restaurar les seves cases i van construir de noves, gràcies a la qual cosa els seus fills amb les seves parelles, els fills d'aquests i uns altres, que van venir atrets per la tranquil•litat que ofereix Santorens, formen avui una ben avinguda comunitat.

L'Ajuntament de Sopeira, al front del qual està des de fa més de 20 anys D. José Mª Ariño del PSOE, mai ha vist de bon grat a aquests que solament estan a Santorens alguns caps de setmana, en Setmana Santa, Nadal i per descomptat en els períodes vocacionals d'estiu.

Doncs bé de aquí va néixer l'Associació Cultural San Salvador de Santorens, la qual, aquest any després d'escassos 10 dies de la presa de possessió dels nous regidors de l'Ajuntament, en el qual, per cert, un d'ells és veí de Santorens, a ordenat a la Junta Directiva de l'Associació mitjançant BUROFAX dirigit al seu President, que desallotgin amb caràcter d'urgència el despatx que mitjançant escrit signat pel propi alcalde, José Mª Ariño, havia cedit a aquesta Associació. Com a conseqüència d'això, Santorens està des de fa escassos dies sense connexió a INTERNET, servei que l'Associació prestava a la totalitat del municipi de Santorens, fossin o no fossin socis de la mateixa, servei que l'Ajuntament mai es va dignar a oferir, molt al contrari del que succeeix a Sopeira, on es troba la seu de l'Ajuntament.

Aquest és el servei que l'Ajuntament socialista de José Mª Ariño ofereix a bona part dels seus veïns i tot això sempre de molt males maneres i amb un total i absolut menyspreu, especialment cap a aquells que no són habitants fixos als quals ell anomena "TURISTES". Després de gairebé 35 anys de democràcia, encara queden residus governats a la vella usança i per mes vergonya sota els signes d'una formació política que es fa dir, SOCIALISTA i OBRER.

La Mañana: Rifirrafe entre vecinos y consistorio por un local de Santorens


La Associació Cultural Sant Salvador de Santorens, núcleo agregado del municipio de Sopeira (Ribagorça aragonesa), una asociación sin ánimo de lucro con 130 socios en un núcleo habitado sólo por 20 personas todo el año, ha denunciado que “tras la toma de posesión de los nuevos regidores del Ayuntamiento, en el que uno de ellos es vecino de Santorens, el alcalde ha ordenado a la junta directiva de la asociación mediante burofax dirigido a su presidente, que desalojen con carácter de urgencia el despacho que mediante escrito firmado por el alcalde José Maria Ariño, había cedido a esta asociación”. “Como consecuencia de ello, Santorens está desde entonces sin conexión wifi servicio que la asociación prestaba en el local a la totalidad de Santorens, fueran o no fueran socios de la misma”, según manifiesta la asociación, que asegura que “el alcalde nunca ha respondido a nuestras reivindicaciones y la primera vez que se dirige a nosotros es esta, para echarnos del local social”. Los vecinos han escrito varias veces al Justicia de Aragón, el cual, según ellos, ha instado al alcalde a responder a los vecinos. Por su parte, el alcalde respondió ayer a estas críticas vertidas por la asociación manifestando que “no echamos a la asociación del local social, simplemente el nuevo regidor municipal pidió la llave del despacho al anterior regidor y representante de la asociación y éste no quiso dársela, por lo que tuvimos que enviar el burofax para poder acceder al local”. Según Ariño, “en la pasada legislatura acordamos con el entonces regidor que podría utilizar una parte del local como despacho de concejal y ahora el nuevo edil quiere utilizarlo también pero desde la asociación no se le permite, y esto es algo que no podemos consentir como ayuntamiento, ya que el uso del local es para todo el pueblo, no sólo para la asociación”.


De: http://sapeira.blogspot.com/2011/07/lalcalde-de-sopeira-fa-fora-del-local.html

Heraldo de Aragón: Rudi anuncia una nueva Ley que derogue la normalización de catalán y aragonés


EFE. ZARAGOZA12/07/2011


La candidata a la Presidencia del Gobierno de Aragón ha anunciado que remitirá a las Cortes un proyecto de reforma de la Ley de Lenguas que derogue aquellos aspectos que «imponen la denominada normalización del catalán y el aragonés».Pleno de investidura de Luisa Fernanda Rudi.Rudi, en su discurso de investidura pronunciado en las Cortes de Aragón, que mañana previsiblemente le otorgarán su confianza para ser presidenta del Ejecutivo, ha asegurado que su Gobierno remitirá a la Cámara Legislativa un proyecto de ley de reforma, que al mismo tiempo que anule la normalización de catalán y aragonés, «proteja y desarrolle el uso de las modalidades lingüísticas propias». En materia de cultura, Rudi ha asegurado que no cree en el dirigismo de las administraciones públicas y sí en todas las fórmulas posibles de colaboración público-privadas. Y se ha referido en concreto a tres asuntos que a día de hoy siguen «pendientes de resolución»: la recuperación del Teatro Fleta; la puesta en marcha del Espacio Goya y la devolución de los bienes de lasparroquias de la zona oriental de Aragón. En la búsqueda de la solución a estos tres asuntos ha anunciado Rudi que se implicará «de manera personal e inmediata».

11 de juliol del 2011

L'Associació Cultural d'Areny estrena pàgina web i bloc

L' Associació Cultural d'Areny ha estrenat una nova pàgina web i un nou bloc per a informar de les diferents activitats que es realitzen a Areny. D'aquesta manera, el bloc de l'Associaciño s'incorpora a la Blogosfera ribagorçana amb blocs com el d' Areny de Noguera, La Terreta Decideix, La Terreta Eléctrica, Montañana Medieval, Santorens o Sapeira
Consulteu el bloc:
http://associacioculturaldareny.blogspot.com/

Consulteu la web
http://www.asociacionculturaldearen.com/

Us dessitjo molts èxits en aquesta nova etapa.

9 de juliol del 2011

L'Associació Cultural d'Areny menysprea el català i es castellanitza

Aquestes darreres setmanes l'Associació Cultural d'Areny creada al 1997  i reconeguda com a tal ha apostat per crear una pàgina web i un bloc, Molt bona notícia, el de promocionar el poble per internet
Però si ens fixem, únicament ho fan en castellà i el nom reconegut com a tal pel Registre d'associacions del Govern d'Aragó és ASSOCIACIÓ CULTURAL D'ARENY, ara li diuen pel Internet ASOCIACIÓN CULTURAL DE HARÉN, perdón, DE ARÉN.
Mireu quines coses hi ha el bloc el nom és en català i la resta en castellà
http://associacioculturaldareny.blogspot.com/
La web el nom ja es en castellà
http://www.asociacionculturaldearen.com/
fet que demostra el cacao que els "nous" dirigents  porten al cap, semblant al cacao de la facao (
Ja a a la pàgina de l'Ajuntament d'Areny http://www.areny.com/, en castellà i català,hi havia una explicacació de l'Associació i en la versió castellana, castellanitzàven fins i tot el nom: ASOCIACIÓN CULTURAL DE ARÉN; ara és l'Associacio qui hi fa tot en castellà i castellanitza, a imatge i semblança de l'Ajuntament; sols queda el logotip i així no hi haurà cap petjada de la llengua d'aquest poble. Todo en castellano, claro y llano.
Si l'Ajuntament de clara tendència socialista ha apostat  per bilingüisme a internet i per fer-ho tot en castellà al poble, com sempre fa el PSOE amb aquestes ambigüitats i lleis escrites sobre paper mullat que tenen que a Saragossa diuen una cosa i a Areny un altra, l'Associació socialista fa el mateix, sense cap crítica ni res.
Felicitats, o millor dit: Felicidades que así me entenderán mejor los de la Asociación Socialista Cultural de Harén, perdón Arén.