15 de juliol del 2012

Erick el Belga publica les memòries i no es penedeix de robar el tresor Roda d'Isàvena

El passat mes de març aparegué de nou una notíciamolt dolenta per a la gent de Roda d'Isàvena i Montanyana en particular i per a la Ribagorça en general i es que aquests dies es podia tornar veure que René Alphonse Van der Berge, més conegut com a Erik el Belga pels diferents mitjans de comunicació: premsa, ràdio i televisió al publicar ara les seves memòries. El seu llibre, de més 600 pàgines, amb el títol ja ho diu tot:


"Por amor al arte. Memória del ladrón más famoso del mundo" (Ed. Planeta, Madrid, 2012).


A Erik el Belga, a la Ribagorça, el recordem pel robatori dels tresor de la Catedral de Roda d'Isàvena el 6 de desembre de 1979, d'on es va emportar la cadira i capa de Sant Ramon, una mitra i l' arqueta reliquiària de Sant Valeri, una pinta litúrgica, un bàcul pastoral i un sudari. Aquest robatori no fou l'únic, Catalunya, Aragó, Navarra i molt especialment Castella i Lleó foren els seu objectiu principals de més de 40 robatoris a Espanya dels 600 que ha realitzat.

A Roda d'Isàvena, també el recordem al juliol de 1995 en que el rector Mn. José Leminyana (EPD), que va rebre la encomienda de Alfonso X el Sabio al 2001 (a mans del Delegat del Govern a l'Aragó) i Acadèmic de la Real Academia de San Luis, a Saragossa (al 2008) ; li va perdonar i va organitzar una exposició de pintures seves que va regalar a Mn. Leminyana, per a que les vengués i rehabilités un tríptic. El lladre va assegurar al rector que coneixia ón eren dos bàculs i d'una peça de la famosa cadira de Sant Ramon. Més endavant, al 2002, torna a Roda d'Isàvena amb un equip d'una televisió per a poder netejar públicament la seva imatge i ajudar al retorn dels béns.

Al 2009, Documentos TV feia un reportatge de tota la seva vida i el portava a Roda d'Isàvena. Imatges de l'homenatge i una entrevista a Mn.Leminyana, grabades uns anys abans, una conversa amb l'alcalde del PP, Alberto Lamora, completen aquesta obra.
Veure a polítics, a clergues agraïnt la seva obra, a gent i monges considernt-ho un sant i un salvador de l'art pel fet de pintar i per fer comèdia ens demostra fins a quin punt som un país de pandereta
[rtve 658435]
Avui, al 2012 sabem, que la seva escenificació i els seus penediments no són reals; que tot ha estat una farsa del més gran lladre del món, que encara viu a  Andalusia i, no sabem fins a quin punt, Mn.Leminyana ho sabia o no. És a dir que aquest lladre porta quasi dues dècades rient-se dels ribagorçans amb el consentiments d'aquells que li han fet homenatges públics, tant dels mitjans de comunicació, com del clergat i dels polítics. 
Ara, ha publicat les seves memòries, i les aparicionsa Catalunya Ràdio

deia que "Robar art és un paler i a sobre em pagaven per fer-ho!".Sols li falta dir: "Qué burros són estos españoles".

A El Imparcial, Jacinta Cremades parla de Roda d'Isàvena, del llibre i de lladre en aquest article    :
Por amor al arte, o por amor al dinero, último golpe de Erik el Belga



Erik el Belga se atreve a reivindicar “su amor al arte” en un libro cuando, aparte de robar, destruía a pedazos tapices, sillerías y cuadros españoles, nuestros tesoros, para sacar más dinero.
Jacinta Cremades
06-03-2012
"En los informativos de las 21:00, de La 1, el lunes por la noche, salió una entrevista con Erik el Belga que dijo, muy seguro de sí mismo, que le gustaría que su próximo robo fuera la Gioconda. Lo tiene difícil ya que, más que robar, lo que hizo este extranjero es destruir nuestro patrimonio más valioso, que estaba, hace unos años, sin ningún sistema de seguridad. Lo encarcelaron, tras tan horribles robos y destrozos, hasta que su abogada, con la que se casó, consiguió sacarlo de la cárcel. Así cualquiera, Erik, incluso un niño hubiera podido coger esas obras que estaban al alcance de la mano, pero un niño, en nuestro país, tiene bastante más decencia y honestidad.

Lo que más me sorprendió en la entrevista fue la ignorancia pasmosa de algunas personas en España que aun pueden hacer publicidad en el telediario de mayor audiencia a un hombre que no solo ha desvalijado nuestro patrimonio español, sino que lo ha destrozado, en trocitos, para venderlo a particulares y museos extranjeros, sin que el arte, aunque ahora insista en lo mucho que lo “ama”, le haya importado un comino. ¿Es que esas personas que hablan de un ladrón histórico no saben que, por ejemplo, destrozó con una sierra la Silla de San Ramón, del siglo IX, que permanecía intacta desde hacía mil años, en la Catedral de Roda de Isábena, provincia de Huesca? Y ello porque la pieza única era invendible y, en cambio, sí que podía comerciar con los fragmentos. Como ese destrozo, centenares, por el amor al dinero, que eso sí que lo ama el señor Erik, en un país como el nuestro que aun hoy es capaz de hacerle publicidad a su libro en el telediario de mayor audiencia. Bravo por nosotros.

Siempre recordaré, a mis veinte años, un domingo en dicho pueblo, declarado Monumento Nacional en 1924 por su catedral románica, pero cuyo tesoro, como muchas otras iglesias españolas, sufrió el expolio por culpa de este señor al que ahora le hacen publicidad. Ese día en misa, uno de los fieles exclamó, de repente, “pero si ese es Erik el Belga”. Había venido en momentos que tuvo de “mea culpa” y de “aunque rompa y destroce, no se equivoquen yo amo el arte”, para ganarse la confianza del pueblo español. Cuando escucharon tal grito los demás asistentes, lo acorralaron. Lo echaron con la mirada, lo llamaron impostor, mentiroso, falso, ya fuera de la iglesia, le tiraron tomates, pero nadie pronunció ni un solo insulto. A mis 20 años, me quedaron bien claras la importancia de la moral y la cobardía de este señor que, además, pensaba que todos, en España, íbamos a tener una memoria corta y que le íbamos a seguir entregando nuestro dinero.
Si hay algo que tengo claro es que yo seré la primera que no le compraré su libro, ni le entregaré mi dinero al impostor".