16 de juny del 2008

POLÍTICA MUSICAL A LA RIBAGORÇA


El proper dia 24 de juny es celebra el Dia de la Comarca de la Ribagorça, una diada on els ajuntaments i el ens comarcal realitzen per a conèixer-se millor i organitzar una jornada festiva. El actes d’aquest es realitzen a Roda d’Isàvena, al municipi d’Isàvena, amb seu a La Pobla de Roda. Destaca el concert de Biella Nuei. Un concert molt interessant com ho poden ser els de Sonomontano de Benavarri o El de la Ronda de Boltanya, grups que són magnífics.
Ara bé, cada cop que dic el que penso d’això,algun polític s’enfada però penso que encara ha de venir el partit polític o els polítics locals i comarcals que s'atreveixin a portar a l’Isàvena o a Benavarri, i els municipis de la Noguera Ribagorçana a un grup folklòric aragonès catalanoparlant; fins i tot Benavarri prefereix el folklore de la Vall d’Aran o de Somontà que a grups catalanoparlants i així cap representant polític aposta pel català musical tal com succeeix al Matarranya, comarca admirada per alguns franjolins, però de les paraules als fets...hi ha un camí tant gran।!!
Què és el què es pretén amb això? Confondre als parlants catalanoparlants? Fer una pinça PSOE-PP en un municipi com Isàvena on institucionalment es nega el català (això sí sense cap aportació bibliogràfica que corrobore les afirmacions contràries)? Què es pretèn a Benavarri? Que els únics que defensen la llengua catalana sigui el CERIb, uns ens similar a les dances araneses? Què és el que volen, mostrar un folklòric aragonès i desdenyar continuament al català?.
A Areny de Noguera, la tardor passada s’escoltà a “Astorets del Pirineu”, tot un aconteixement cultural dins de la "Ve Col·loqui d’Estudis Transpirinencs” i no es va ensorrar el món amb l’única aportació musical en català en tot el territori de la Franja Ribagorçana, però aquesta nova aposta fou obra del CERIb no de l'Ajuntament, tot i que hi col·laborà de manera molt activa.
Crec que no es demana que a Benasc, Campo, Graus o Barbastre es toqui en català, però si als territoris ón aquesta llengua es parla com Las Paúls, Isàvena, Benavarri, Areny de Noguera o Montanui. I si porten grups aragonesòfons, la contrapartida tindria que ésser un altre en català, és el que menys es pot oferir als habitants d’aquesta terra per part d’unes institucions públiques on tot sembla indicar que la llengua, els balls i les dances si són folklòriques i en una llengua exòtica com l’occità o l’aragonès, molt millor.A un ens com la comarca creada al 2002 i de la que dues de les tres valls (Isàvena i Noguera Ribagorçana) s'expresen quotidianament, que no vol dir pública i oficialment, en llengua catalana es demana una mica d'autoestima, una mica de protecció, i si no es vol això, doncs, parlem públicament , com fins ara, parlem en la lengua del imperio i pensem utòpicament en una Ribagorça del 2008 que culturalment es com fa quaranta anys i apostem pel "UNA,GRANDE Y LIBRE". A la velocitat que anem, ja em veig en un parell d’anys aprenent fabla, així serem uns bons aragonesos i tots estarem contents, oi?.