31 de juliol del 2011

Falfisiquen la història d'Areny?

Aquest mes d'agost, cada diumenge a les 7 de la tarde hi ha a Areny una visita guiada teatralitzada. Aquest visita és dins d'un projecte de la Comarca de la Ribagorça amb col·laboració amb els Ajuntaments i a més d'Areny es fan altres dies a Graus, Benasc i Benavarri i està realitzada per la companyia teatral Sybaa vinculada a la grausina Elia Lozano. A Areny es vol recrear el segle XI, a Benavarri el XV, a Benasc la vincukació de la vila amb les muntanyes i a Graus diversos personatges fins arribar a Joaquín Costa "El lleó de Graus" que aquest any es commenora el centenari de la seva mort. Aquesta és una bona iniciativa comarcal que vol donar a conèixer diferents aspectes i personatges d'aquestes localitats, com són el llegat medieval, el llegat natural o el patrimoni històric-artístic. Aquesta és una molt bona iniciativa comarcal que vol atreure turisme, promocionar el poble i donar a conèixer el seu patrimoni històric-artístic, i que com a ciutadà s'ha de valorar i donar suport i més encara quan aquesta ha escollit a Areny entre les quatre localitats on es realitzen.
Com a ciutadà s'ha de felicitar per la inciativa, per tenir en compte a Areny i animar a que Areny sigui un altre referent més dins de la comarca i que aquesta no s'oblidi de la zona més oriental, com a vegades succeeix. Per aquest cantó la enhorabona per una iniciativa com aquesta que preten conèixer millor el patrimoni històric-artístic, al mateix temps que la dinamitzaciño turística i cultural de la vila.
Ara bé, com a historiador, no puc mostrar aquesta mateixa alegria davant una obra massa comarcal i genèrica i molt poc local, i que a més falsifica la història d'Areny..... Es pot comprendre que una obra teatral o literària tingui certes llicències, però d'alli a canviar el curs de la història això no es pot ni comprendre ni permetre, i més encara quan són les institucions de tots qui promouen aquestes inciatives.
Amb aquesta producció es pretén divulgar el patrimoni històric-artístic d'Areny, divulgar la seva història i també falsificar-la per a que quede millor als ulls del segle XXI. I per què dic que gràcies a l'Ajuntament i a la Comarca ens falsifiquen el nostre passat?.
                                                                                                                                                                              En primer lloc pel títol i el contex històric escollit... a Areny al segle XI, i en concret 1040... Donde cuentan los orígenes del Condado de Ribagorza.
Per què1040? orígens del Comtat Independent de la Ribagorça, serà del Regne de Sobrarb-Ribagorça, gorvernat per Gonçal I, germà de Ramir I,  3 anys abans del seu assassinat i de l0annexió del Sobrarb i la Ribagorça al Regne d'Aragó.
El Comtat de la Ribagorça és molt més antic,és del segle IX, primer depenent dels Comtes de Tolosa i al 872 independent i era Comtat de Pallars-Ribagorça.
Ens parlen dels Comtes Unifred i d'Isarn que va morir al 1003 a les portes de Montsó, però s'obliden aquesta la familia comtal ribagorçano-pallaressa, va dividir els seus dominis entre el 910 i el 920  i que la Vall de la Noguera Ribagorça, entre el 920 i el 976 va tenir un Comtat Ribagorça Oriental propi amb dos comtes: Guillem I i Miró I.governant des del Castell d'Orrit, seu de l'anomenat antigament "pagus orritensis."
 Per què 1040?. Comtat de Ribagorça?. Es tornar a falsificar la història  al vincular Areny de Noguera al Comtat de la Ribagorça al 1040, perquè Areny i Montanyana en aquesta època no eren ribagorçanes, eren del Comtat del Pallars Jussà, des de 1006 fins a la propera restauració del Comtat de Ribagorça dins del Regne d'Aragó, al 1322!!. I és precissament en aquesta època, al primer terç del segle XI. que amb el comtal  quan Areny, dins del Comtat del Pallars Jussà,  aconssegueix ser el centre neuràlgic de la Vall en detriment del decadent Orrit que ho havia estat en els darrers cinc segles i a més el castlà d'Areny-Orrit dins del Comtat pallarès escriu en la llengua que parla el poble: en català per primer cop a la història.
                                                    
Els espais escollits per a una representació sobre el segle XI són la Plaça de l'Èsglésia que és l'Eixample d'Areny del segle XVIII; la Plaça Major, datada entre els segle XIII i XIV i la Font Vella, datada al 1907.
Referències al poble poques i als seus personatges menys, referències a les cases fortes ribagorçanes, fins i tot de la Vall de Castanesa, però d'Areny POC; referències al Camí de Sant Jaume de Compostela,a  pestes, castells, monestirs i esglèsies, i fins i tot Alaó, però d'Areny POC. A Areny tenim un Castell, amb tombes del segle VII i documentat al 823, l'orígen del poble era al Castell que ja hi havia una primitiva esglèsia  dedicada a Sant Martí (segle X), i que posteriorment es va fer la de Sant Martí i la Santa Creu (s.XII), a Areny, a la Plaça Major hi havia la Capella de Santa Elena (segle XIII), cases senyorials, fins i tot Governador del Castell, i l'Hospital o la Plaça La Creu amb el Monument als morts de la Guerra de Successió.
De figures com Radolf Oriol, castlà d'Areny i Orrit que entre el 1028  i 1047 és el protagonista del primer document en llengua catalana, res de res, d'Arnau Mir de Tost, dels Erill, i posterioment de   de Pedro de Gervás de Las Heras,o les vinculacions de la vila amb Pere Garcia de Benavarri o Sant Josep de Calassanç o el convent dels Carmelites, res de res. 
 El pa que porta el pelegrí és el nexe que conecta els tres espais i els tres ambients i acaba amb el pa i els llencols recordant els morts 90 arenyencs morts a la  Guerra de Successió i els pans reials del segle XVIII.Magnífic final!!!. 
En definitiva, aquest és un bon projecte no sols per la promoció turística i cultural de la vila d'Areny, també per a recuperar la nostra memòria històrica en un territori caracteritzat per la seva desmemòria, pero recuperar o divulgar i popularitzar no ha de comportar vulgaritzar i falsificar la història i el passat d'un territori i el rigor científic i la recerca no estàn barallats amb la promoció turística i al recreació teatral.

9 comentaris:

el peregrino ha dit...

En primer lugar disculparme por no entender muy bien el catalán. En segundo lugar agradecer de corazón a los vecinos de Areny que al final de las representaciones entablan amigable conversación y nos enseñan y amplían mi ignorancia. También corregirle que SYBAA no es una Compañía Teatral ni existe una Elia Lozano grausina.
Afortunadamente en las últimas corrientes en la investigación histórica cobran fuerza dos actitudes que a mi opinión personal recobran la dimensión humana de cualquier disciplina rigurosa, profesional: 1º.- el mundo no esta predifinido, se hace,así que la historia casi es una ciencia enactiva. 2º.- El calificativo de falsear conlleva una sospecha de inmovilismo o interés personal ya que la historia solo la escriben quienes pueden.
Podríamos hablar de recursos narrativos como la captatio, la verosimilitud, la inventio, etc. La verdad no sé de qué habla, entiendo lo de res de res, se equivoca en sus apreciaciones y le invitó a que lea el texto (añadido en nuestro blog) porque no se falsifica la historia.
Agradecería conocerle personalmente, ya sabe que hasta septiembre todos los domingos a las 19h. Seguro que me enseñaría mucho. Mi próxima tarea es asegurarme que los vecinos no consideran vulgar nuestra propuesta. Entonces empezaría a preocuparme, pero permítame preguntarle qué es verdaderamente lo que pretende con su artículo.
Un cordial saludo y por favor, repito, SYBAA no es un compañìa de teatro ni existe una Elia Lozano grausina. fortunadamente en las últimas corrientes en la investigación histórica cobran fuerza dos actitudes que a mi opinión personal recobran la dimensión humana de cualquier disciplina rigurosa, profesional: 1º.- el mundo no esta predifinido, se hace,así que la historia casi es una ciencia enactiva. 2º.- El calificativo de falsear conlleva una sospecha de inmovilismo o interés personal ya que la historia solo la escriben quienes pueden.
Podríamos hablar de recursos narrativos como la captatio, la verosimilitud, la inventio, etc. La verdad no sé de qué habla, entiendo lo de res de res, se equivoca en sus apreciaciones y le invitó a que lea el texto (añadido en nuestro blog) porque no se falsifica la historia.
Agradecería conocerle personalmente, ya sabe que hasta septiembre todos los domingos a las 19h. Seguro que me enseñaría mucho. Mi próxima tarea es asegurarme que los vecinos no consideran vulgar nuestra propuesta. Entonces empezaría a preocuparme, pero permítame preguntarle qué es verdaderamente lo que pretende con su artículo.
Un cordial saludo y por favor, repito, SYBAA no es un compañìa de teatro ni existe una Elia Lozano grausina.

el peregrino ha dit...

Lamento su apreciación de falsedad y vulgarización. Pienso que está muy equivocado pero agradezco su opinión ya que me obliga a esforzarme, mejorar y sobre todo, valorar la opinión de los vecinos de Arén.

Carles Barrull ha dit...

En primer lugar, el nombre de Sybaa y Elia Lozano lo comentaba a la hora de citar los créditos. Después me he dado cuenta que de Compañía Teatral nada, será de danza o de ballet. Lamento la confusión.
Respecto a falsificar la história, pues si... ¿qué quiere que le diga
cuando veo una obra ambientada en Arén/Areny de Noguera en 1040 que me habla del primer Condado de Ribagorza o del Condado Independeiente de la Ribagorza?, ¿que se olvida de los condes de este valle que son distintos al de la Ribagorza del Ésera y del Isábena y que para más inri, en aquella época Arén/Areny de Noguera, no era ni siquiera ribagorzano, era del Condado del Pallars Jussà. Si se hubiera enfocado en el 990 o en el 1004, hubiera estado muy bien, hasta podría decir que genial, pero no en el 1040.
Los datos que aporto se pueden consultar en diferentes artículos, el que enlacé en el texto, está en catalán, pero los otros dos, que están en el Fichero Bibliográfico Aragonés están en castellano
http://plan.aragob.es/FBA.nsf/0/F8EC8CE4CC112284C1257308002FCBC3/$FILE/La%20cristianización%20y%20ribagornanización%20de%20un%20territorio%20prepirenaico.pdf

En el post comenté que me parece una magnífica inicitiva y que ojalá hubieran más actividades similares, también comenté que una actividad así es muy positiva tanto para revalorización de la história, el patrimonio como para la promoción turística del municipio.Pero como historiador lo criticaba por la descontextualización o olvidos en algunos episodios.
Saludos.

el peregrino ha dit...

Agradezco su pronta respuesta y prescindo de entrever una intencionalidad oscura en su artículo ya que su juventud conlleva ese empleo de discurso y terminología que emplea y, si me permite, un cierto desconocimiento del rigor de un trabajo profesional.
Le adjunto el texto ya que resulta demasiado atrevido al juzgar de falsedad y si me permite un consejo, cuide su credibilidad. Como leerá, se cita el año 1040 pero no arbitrariamente. Repase las innumerables fechas y datos históricos que aparecen, por favor y me indique donde figura un indicio donde se pueda nombrar, intuir, sugerir que existe un Condado de La Ribagorza.
Es cierto que en la presentación se refiere a "los hechos que dieron inicio al Condado de La Ribagorza". Con sumo cuidado lo expuse así porque a igual que en las montañas de la actual jacetania se iniciaron los hechos que derivaron en el reino de Aragón, así mismo en las sierras cercanas a Arén y en el propio Arén, Orrit, etc. se gestó la resistencia al musulmán y la avanzadilla de los futuros condados, reinos, fronteras o como lo quiera llamar. Como leerá, intencionadamente, en ningún párrafo se cita al Condado de la Ribagorza como ente establecido o se pone nombre al Conde. El respeto hacia la Historia y hacia Arén han sido extremados. La verdad es que no soy de aquellos tantos que modifican la historia con la única finalidad de que unos y otros nos sintamos diferentes y manipulados por intereses políticos.
Le adjunto texto y por favor, estoy para aprender, cualquier corrección es de agradecer pero, vaya, como a cualquier trabajador que toma en serio su trabajo, con un sentido de responsabilidad y honestidad, ante la acusación de falsedad me permitiré ser condescendiente por su juventud y por su intencionalidad que espero algún día, personalmente, me conceda explicarme.

Anònim ha dit...

Peregrino, me gustaría que hiciera público el texto al que se refiere, quizás quedaría claro quien de los 2 tiene razón.

el peregrino ha dit...

El texto de todas las representaciones van apareciendo cada semana por escenas en el bog
http://lacomunidad.elpais.com/el-peregrino/posts, Así mismo se lo envié a Carles y también conozco los artículos a los que se refiere y que me han servido para documentarme y que me parecen veraces (condicionado por mi limitado conocimiento del tema)

el peregrino ha dit...

De lo que pude leer sobre Arén la historia que más me conmovió por el valor, el sufrimiento fue la del pan de munición. EL PAN, un elemento tan universal y sagrado, para compartir, me atrapó. Y el mensaje es la frase que se cita al final, sacada del Cancionero Mayor: "Pues siempre en el origen de un estado, en sangre humana el trigo está empapado". Por favor, dejémonos de tonterias y disfrutad del espectáculo que para eso lo hemos hecho. Hasta siempre

el peregrino ha dit...

E insisto, SYBAA no es compañia. Es una empresa privada: Investigación, desarrollo y cultura. Producciones artísticas y formación. Creada en el 2000

Carles Barrull ha dit...

Peregrino y anónimo:
Después del parón veraniego, en breve pondré los textos que decías de la red.
La juventud no es ninguna excusa para que no "cuide mi profesionalidad" que la he cuidado y cuido y más habiendo hecho investigaciones que se han presentado y publicado en Congresos tanto en Cataluña como en Aragón.
Saludos.