26 d’abril del 2007

L'AJUNTAMENT DE TAMARIT-EHH I LA FACAO

L’AJUNTAMENT DE TAMARIT-EHHH I LA FACAO:
JUNTS i BARREJATS

Darrerament ha aparegut un nou llibre editat per la Academia de la Lengua aragonesa (ACA) La sorpresa es que aquesta edició, la primera d’aquesta entitat vinculada a la FACAO i que està prohibida segons decret del Departament de Presidència del Govern d’Aragó de maig de 2006, és que ara compta directament amb el finançament econòmic del “Ayuntamiento de Tamarite de Litera” .
A aquestes alçades de legislatura i amb tota la polèmica exoistent al voltant de l’ACA hem nego a creure que els membres del PSOE que governen a Tamarirt com en Francisco Mateo. Alcalde de l’Ajuntament ó la Mercè Regidora de Cultura no coneguin les vinculacions de l’ACA-FACAO amb l’extrema-dreta aragonesa i espanyola, ni el Decret del Givern aragonés. Encara m’ho menys quant veig com alguns dels seus membres i la seva seu es troba a la capital cultural lliterana i al veí municipi d’El Torricó, regit per l’edil socialista i president comarcal Salvador Plana.
El que penso és que un cop més, a Tamarit, com en altres municipis socialistes, el que ha primat ha estat el clienterisme i el caiquisme decimonònic en pro de recuperar vots per al PSOE, de mans del PAR, o d’enfortir al PAR lliterà per a la governabilitat de la Llitera, juntament amb el PSOE, naturalment. Però clar, això es realitza jugant amb la cultura, creant una nova cultureta local que de científica i rigurosa no en té res, i utilitzant la cultura, un cop més, amb dubtoses finalitats polítiques, fins i tot, vulnerant lleis de la DGA. Amb tots aquets antecedents, hom es pregunta a que juguen les institucions i llurs polítics?. Institucions tant serioses com la DGA que per temor a la posterior repercussió mediàtica deixen que l’ACA s’inscrigui al Registre d’Associons d’Osca, i posteriorment,amb la polèmica del Congrès de Chuntos, boicotegen tot, però per als de Chuntos tot són prohibicions i amb l’ACA encara que sel’s prohibeix tot ells van fen de la seva: conferències per aqui, plana web vigent i activa, institucions com l’Instituto de Estudios Altoaragoneses de la Diputació d’Osca, que tot i ésser conscient de les realitats, i tenir dos centres col·laboradors al Baix Cinca –IEBC- i a la Ribagorça-CERIb- deixen realitzar conferències a la FACAO; institucions tant serioses com l’Ajuntament de Fraga, Benavarri o Tamarit, que ara estàn amb els catalanoparlants i ara amb els de la FACAO, tot sigui que si no hi ha cafè per tots puguin perdre votants. Però aquest continu cafè polític no ho és...és un cafè amb llet, millor dit, un tallat, amb molt mala llet.

I mentres tot això succeeix, ningú respón ni es fa responsable dels seus propis actes, van deixant fer, com si dels regnes de taifes es tractès, com si per ignorància s’actuès així, però la ignorància no existeix quan les explicacions són reiterades i això es diu passotosme, El mateix passotisme que tenen els altres ajuntaments, consells comarcals, partits polítics, diputacions que amb silenci s’obliden de tot aquest món. I si no mirem, davant actuacions com aquesta preguntem-nos si no tenen res a dir el PSOE i el PAR de Tamarit? I els de la Llitera? NO té res a dir els defensors polítics del català a la Franja com en Josep-Anton Chauvell, conseller de cultura a la Comarca lliterana i alcalde d’El Campell o en Ramon Fontdevila, conseller de turisme i alcalde de Castillornroi? I en Salvador Plana, president comarcal i alcalde d’El Torricó?
Seguiran amb silenci desde la Diptació d’Osca i el Govern aragonés veient com els diferents consistoris vulnerern la leglitat i es posicionen en contra del món educatiu, universatari i acadèmic?. Els silencis, quan es subvenciona amb diner públic (Tamartit, Fraga) o es consenteixen conferències que vulneren la legalutat vigent (Osca, Benavarri) i no es tanquen la pàgina web de l’ACA,provoquen que aquells que callen, que en són molts, es converteixin amb còmplices dels de la FACAO i dels sectors d’ultradretans camufkats per les sigles del PAR, com tots bé coneixem.I més encara quant, darrera el silenci venen les subvencions.

El més greu, no és que amb una doble moral,hereva de la Transició més recalcintrant, el PSOE fa i desfà utilitzant la cultura amb fins electoralistes i vulnerant la legalitat vigent, legalitat que desprès vindràn a imposar-nos en forma de lleis, prohibicions de tot tipus i de impostos per a que ells puguin viure millor. El més greu és que els “progres” del PSOE, IU i CHA que s’arrancaven els vestits i aixecaven el crit al cel amb les subvencions que el PP estatal feia a la Fundación Francisco Franco, ara miren cap a un altre lloc, no els hi va, però ho miren com o mirin, és el mateix, tant sols canvien les sigles: PP per PSOE, però el fons és el mateix. Ara bé, potser per ésser PSOE no es critica i al ésser PP tot es criticable, però les vinculacions són les mateixes. I els silencis d’IU i CHA, que veuen la Franja com a territori llunyà i potser intocable. Potser es tindrien que informar més de la mà de Chuntos, per a veure que la qüestió és més greu, i que quan es parla de minòries lingüístiques aquestes no són sols les fablans (ja ho sé que teòricament també parlen i molt dels catalanoparlants, però a la pràctica, ben poc). Si IU i CHA segueixen els pasos del PSOE més vinculat al PP-PAR i l’extremadreta, que als progresistes, tot serà silenci i el que primarà serà aconseguri més vots de la manera que sigui, fin i tot amb actuacions de dubtosa legalitat.

I després de tot això , què?; molt hem temo que n’hi haurà més Benavarris, Tamarits i Fragas, que l’ACA-FACAO arribarà al Matarranya, i que el PSOE anirà fent una cosa i dient un altra, actitud que es definiria com a hipòcrita, actuant i fent el mateix que desprès critica al PP, `però que els del PSOE es permeten el luxe de fer-ho. Però per aixó ente moltes altres coses, està TDF, per a criticar les incoherències d’un partit polític que de cara a les eleccions i els votants no sap d’on rascar vots per a governar i així mirar el passat franquista i de la Transicíó dels seus membres, i aplica el cafè per a tots, en aquest cas el cafè socarrat.I amb tots aquests precedents es complent la nula voluntat de fer una “Llei de Llengües” a l’Aragó, tot i que potser en aquesta campanya tornaran a prometre el que desprès imcompleixen dècada rera dècada., i mentrestant a Tamarit i altres llocs va financiant a tothom, per a conseguir més silencis, complicitats i vots...en definitiva, una cacicada més.