23 de maig del 2007

JOSEP ANTON CHAUVELL. A ÓN VOLS ANAR A PARAR?

Amic Josep Anton Chauvell, on vols anar a parar?:
Aquesta és la pregunta que em feia quan llegia la teva columna de “La Mañana de la Franja”(http://neopatria.editboard.com/Neoptria-f1/Accio-Civica-o-mes-aviat-Accion-Civica-t659.htm ).
En definitiva, crec que l’altre dia et vas extralimitar abusant de columna setmanal de “La Manyana”। L’article seria més aviat una carta al director, però es va publicar d’una altra manera i ja està. Ara bé, tot aquells comentaris contra els membres d’un nou partit com és “Alternativa Cívica” acusant-los de que anteriorment eren alcalde i regidors pel PSOE, sols hom els pot entendre des de el teu posicionament ideològic i partidista i com a alcaldable a El Campell pel PSOE, que tot sigui dit de pas, esperem que tornis a repetir el triomf de la darrera legislatura. Ara bé, aquestes declaracions, en el fons, mostren un temor dins d’un partit, el PSOE, per a aquesta fugida de gent que estava dins de les seves files, el temor a perdre d’un partit que governa des de fa massa temps, que no s’ha regenerat des de Felipe González, tot i que des de el felipisme a Zapatero ha passat un temps, i en el cas aragonès, en matèria lingüística, el PSOE viu de les rendes aconseguides al 1984. Ara bé, d’això a la critica i al canvi en la denominació de la nova formació hi ha un llarg camí. El nou grup fragatí no es diu “ACCIÓ CÍVICA”? sinó una “ALTERNATIVA CÍVICA”, “ACCIÓ” són els bascos de l’Acció Nacionalista Basca” o “ACCIÓ” es el que volen transmetre a la vida política fragatina enfront d’un PSOE que en matèria cultural es capaç de subvencionar fins i tot a la FACAO (però aqui, com a Tamarit, tots callem, o m’equivoco?). Els d’Alternativa són la alternativa, i són una alternativa davant un partit que porta a les seves espatlles un seguit d’incompliments electorals, passotisme i acontentar a tothom... i a ningú, que clama al cel.

No et diré que en temes d’economia, desenvolupament, treball, serveis, etc uns són millors que d’altres i les inversions a la Franja, en temps de Marcelino I han estat molt superiors a d’altres legislatures. No penso suspendre al PSOE-PAR en matèria econòmica, sols rebaixaré la nota a “suficient” perquè considero que en cultura, patrimoni cultural, gestió del patrimoni, educació , recerca i llengua....CERO, ZAPATERO. Sí, han augmentat les inversions culturals però realitzant en molts casos una política cultural de cara a la façana sense una posterior gestió dels elements, les inversions en patrimoni s’han incrementat, però sense una promoció posterior, la recerca encarada sols a l’àmbit universitari i urbà, com si des de el món rural no hi existeixin gent que fa recerca i en el pitjor dels casos, realitzant una política de subvencions a les comarques més rurals, i no tant rurals, on prima la quantitat i el “cafè per a tots” que la qualitat de l’autor, tant a títol personal com col·lectiu. Per no parlar de la constant i reiterada coqueteria dels governs PSOE-PAR amb el PP i els sectors més ultradretans del PAR (amics de Falange). D’educació i llengües minoritàries... mira els altres articles d’aquest blog i jutja tu mateix, millor no parlar-ne que encara ens farem mal,je
Així, crec que es pot comprendre que molts socialistes fragatins passin a omplir la nova formació política, al igual que hi ha socialistes que creuen, suposo que tú també, que “Ara sí toca” , que cal seguir al PSOE, que Marcelino farà una “Llei de llengües” i que ara, per primer cop en molts anys, les paraules i promeses electorals no se les endurà el vent. Però bé, si no ho veig, no m’ho crec i més tenint en compte que s’han perdut vuit preciosos anys. I si es fa la anhelada Llei, de quina manera s’aprovarà, és dirà que LA LLENGUA DE LA FRANJA ÉS CATALÀ?... o es farà com molts socialistes franjolins que una mateixa persona denomina la llengua de mil i una manera depenent quin és el seu interlocutor. Es tindran en compte les esmenes dels col·lectius culturals...o es farà com l’any passat, no dignar-se a contestar cap partit polític, ni el socialista que presideix les Corts d’Aragó, tot un acte de democràcia dictatorial o de despotisme democràtic on l’únic que compta és el criteri dels responsables polítics. Aquests comportaments no són seriosos, sinó purament electoralistes i partidistes i .. un nivell de cientificitat nul. Molts interrogants n’hi ha de com es farà la “Llei”, però si mirem el passat més immediat el que veiem és un seguit de reiterades promeses electorals, i amb una cronologia d’execució, que d’una manera sistemàtica no s’han materialitzat , oblidant-se de les entitats i la ciutadania. Aquesta és la dura i la crua realitat, amb o sense eleccions.

És cert, amic Chauvell que ets un gran escriptor, activista i una persona compromesa amb el poble, la comarca, la llengua i cultura catalanes, ets un activista dins un vaixell amb massa tripulants que no comparteixen les teves idees, però que quant hi ha gent que se’n va del vaixell els critiquis, no veig que sigui la millor opció, i menys aprofitant la teva columna setmanal. Ho critico molt més quant darrera hi ha uns ideals similars, almenys això crec, molt més propers entre ells i tú, tú i ells (Jo no sóc ni d’uns ni d’altres) que entre tots aquells companys que aneu de festa un cop a l’any amb un puny i una rosa. Però qui abandona el vaixell? són els del PSOE els que han canviat de vaixell, aburgesant-se i emmirallant-se per poder, mirant de no perdre Saragossa. Per molt que en la seva gestió auto- complaent ens demostrin els avenços de 1984 en matèria lingüística com la panacea; la realitat és que a l’Aragó, en matèria lingüística, tot està igual que durant el franquisme. Els d’Alternativa, són els que des 1984, alguns abans, d’altres desprès, han mantingut viva la flama de la dignificació de la Llei de Llengües i al final s’han cansat de tant de talant, mentires i incompliments d’un PSOE que vol acontentar a tothom i no acontentar a ningú. No són és d’Alternativa qui han perdut la brúixola de la política i de la socialdemocràcia; són els socialistes qui l’han perduda, que s’han assentat al poder i el mantenen, prometent el que no poden complir...i en definitiva, obviant tot allò que els fa mal.

I ja per acabar, no entenc la crítica a la utilització de la llengua castellana a “Aragón TV”, qüestió que jo comprenc si es tracta de parlar-la a l’Aragó, però no entenc aquesta critica quan molts del PSOE un dia si i un altre també fan el mateix, tant a l’Aragó com a la Franja i fins i tot TU a la Llitera i al teu propi poble, a la Franja, has parlat amb castellà en un acte públic, oblidant-te d’aquella llengua que ara defenses, però d’això ens oblidem; cal fer “una declaració de principis” criticant precisament el que hom també a la Franja; deuen ésser coses del alzheimer electoral.

Clar està que ara, en plena voràgine electoral, els nervis són a flor de pell, i que desprès, tant uns com d’altres, com jo, ens veurem, i no haurà passat res, però mentrestant, almenys jo crec que, a dia d’avui, l’ article de “La manyana” ha estat i és un article desafortunat, per context i els continguts però ja se sap, que la política és així, i més quant aquesta es toca frec a frec amb la cultura. Fins aviat, Josep Anton, fins aviat ALCIVI...i salut i bons aliments.