15 de juliol del 2008

EL PSOE DEL BAIX CINCA S’APROPA AL PAR-FACAO



Recenment, en una entrevista a “El Periódico de Aragón”, el socialista EVARISTO CABISTANY, alcalde de Torrent de Cinca i president de la Comarca del Baix Cinca feia aquestes declaracions.
--En el Bajo Cinca vive el mayor número de catalanohablantes de Aragón, una lengua que no reconoce la Administración. ¿Es una exigencia la Ley de Lenguas?
--La comarca es Bajo Cinca / Baix Cinca y en muchas poblaciones el 80% habla catalán con normalidad. La pena es que hay dos grupos extremistas que enrarecen la convivencia. Como presidente comarcal le diría que esta ley es urgente, pero como ciudadano, no se demanda. Tener dos lenguas nos enriquece, no nos crispa, y las hablamos con naturalidad.


En política ja no sorprèn res, i molt menys en els darrers mesos, on tot i veure’s el radicalisme de la FACAO, tant a Fraga com a Saragossa, el PAR els ha cridat a la seva seu central de Saragossa per a que difonguin les seves idees i a començaments de juliol els joves del PAR juntament amb la FACAO han anat manifestant-se en contra del català, amb l’ajut de partits o entitats dextremadreta (tal com qualifiquen molts polítics i especialistes, entre ells el portaveu del PP, González Pons referint-se a Coalició Valenciana, que el passat 4 de juliol es passejava amb el Rolde Choben per Saragossa.

Ës del tot incompresible que en aquesta tessitura un José Ángel Biel, digui qui és bon aragonès i qui és dolent; que qualifiqui als col·lectius catalanoparlants de l’Aragó de radicals, extremistes, pancatalanistes, etc. seguint la mateixa estratègia que els de la FACAO des del mes de maig de 2007 (incloent la silenciada crisi dels adhesius amb el llavosr president del la FACAO, Ángel Hernández com a protagonista i que ha estat silenciada d’una manera molt democràtica per tots els grups polítics representats a l’Ajuntament de Fraga i a la Comarca del Baix Cinca).
No s'entenen les continues provocacions utilitzant la llengua i els transvasaments que fa el PAR amb el PSOE i, a sobre, que el PSOE calli i no es pronunciï (ni amb la causa arxivada als jutjats de Fraga, ni amb les declaracions del PAR, de la FACAO, ni amb la manifestació de Saragossa), pot semblar que el PSOE es comporta més com un partit que governa amb la por de perdre la poltrona desprès de nou anys de coalició amb el PAR, i que li consentis tot: pensem que durant un any va estar registrat al Registre d’Osca de la DGA l’entitat Academia de la Lengua Aragonesa, la cara amable de la FACAO,tot i les crítiques de la resta d'entitats culturals que treballen per la llengua catalana i aragonesa a l'Aragó; que com a pseudo-acadèmics és va fer una xerrada a Benavarri amb el govern PSOE-PAR (2006) que ara fa uns mesos (2008), el Departament de Cultura del Govern d’Aragó ha editat i presentat un llibre amb textos de Liga Ribagorzana o l’any passat l’Ajuntament de Tamarit, del PSOE, va subvencionar Butlletí de la il·legal Academia de la Lengua Aragonesa

És superior a la raó humana el comportament d’un dirigent polític com José Ángel Biel que, recordem-ho, no sols és el president del PAR-Partido Aragonés, sinó també el vicepresident del Govern de l’Aragó, i per tant, vicepresident de tots/es aragonesos/es, tot i que, amb aquesta dialèctica crispada, demostra un sectarisme més propi d’un polític de l’oposició o d’un vicepresident dels “seus aragonesos” que no pas de tots/es aragonesos/es.
Ara bé, en aquest creuament de retrets i provocacions del PAR, amb el seu soci de govern, que recorden les que al 1995 feien les mateixes persones amb el PP, quant precisament estaven governant en coalició amb el PP, sembla que es una estratègia política pròpia de la genètica saragossana del PAR utilitzant de nou la cultura; però que dirigents comarcals com Evaristo Cabestany del PSOE, que han fet bandera del seu amor a la llengua castellana i han tinguts comportaments com en José Luis Moret de Fraga (PP) famosos per retornar cartes o ajuts per no estar en castellà, i estar escrit en català; ara vingui el socialista qui és bon fragatí i quin és dolent, amb els mateixos arguments de la FACAO i el PAR i ficant, com sempre han acostumat a fer els polítics, a la FACAO i a la resta d’entitats culturals, sense tenir en conte ni diferenciar la qualitat científica, intel·lectual i acadèmica en un tema tant important i que ignori de manera flagrant a la comunitat educativa, cultural, científica i acadèmica, val més no comentar-ho i que cadascú ho valori com vulgui।

El que està clar, que la estratègia de la FACAO amb el PAR també va començar d’aquesta manera, amb tímid recolzaments de militants del PAR es va estendre i materialitzar a 14 militants i càrrecs del PAR a nivell local i posteriorment ho varen assumir les juventuts de Rolde Choben-Jóvenes del Par començant per Osca i acabant a la seu central del PAR i la manifestació del passat 4 de juliol. Esperem que els flirtejos ribagorçans-lliterans i del Baix Cinca amb postulats més propis del PAR que no del PSOE tinguin una rèplica si no pel PSOE provincial o regional per un Govern d’Aragó que fins ara, ha obviat tots el problemes lingüístics, fins i tot quant hi ha hagut judicis per enmig. Esperem que si el PSOE continua així copiant o cedint al neolingüisme de la FACAO i del PAR, les Juventuts Socialistes no barregin la cultura amb la política i comencin a anar del braçet de PAR, FACAO i junt amb Coalició Valenciana, Convivencia Cívica Catalana o Democracia Nacional, tots ells molt demòcrates segons el PAR, i segons el PSOE, també??.

1 comentari:

Salvador ha dit...

L'únic objectiu dels que provoquen enfrontaments entre català i aragonès és que els dos idiomes desapareixin d'Aragó i només hi quedi el castellà. L'Aragó s'haurà empobrit culturalment però sembla que els importa ben poc.